Home / Diverse / TOT CE NU STIAI DESPRE FOBIA DE ZBOR

TOT CE NU STIAI DESPRE FOBIA DE ZBOR

Fobia este o frica intensa, fara legatura cu pericolul real. Fobia de zbor are diferite grade, iar cei care sufera de ea sunt anxiosi cand zboara sau nu pot calatori deloc cu avionul. Exista solutie pentru ei?

Numitorul comun al tuturor care sufera de fobie de zbor este teama ca vor fi coplesiti de anxietate in timpul calatoriei. De obicei, acesti oameni resimt o panica mai mult sau mai putin intensa cand zboara si se tem ca aceste simptome vor reveni in timpul urmatoarei calatorii. Unii chiar evita sa ia avionul tocmai din acest motiv. Aceasta panica apare de regula intre 17 si 34 de ani, de obicei in urma unui eveniment semnificativ care schimba viata, de exemplu o nastere, o moarte, casatoria, divortul sau absolvirea. De aceea, oamenii cu fobie de zbor se intreaba deseori de ce altadata puteau calatori astfel, iar acum se simt incapabili. Foarte putine din aceste frici isi au originea intr-un zbor traumatic, cu incidente.

TIPOLOGII SI CATEGORII

Fobia de zbor este destul de frecventa si aproape 20% din oameni relateaza ca aceasta frica le tulbura munca sau viata sociala. De obicei, acesti oameni evita vacantele si promovarile de la serviciu pentru a nu fi expusi calatoriilor cu avvionul. Psihologii impart persoanele cu fobie de zbor in trei categorii: cei care nu zboara ori nu au zburat mai mult de 5 ani, in ciuda posibilitatilor; cei care zboara doar cand este absolut necesar si simt o teroare extrema; cei care zboara cand este necesar, dar resimt anxietate.

DECLANSATORII FRICII

Orice frica sau fobie are elemente declansatoare. Acestea pot fi ganduri, senzatii, imagini si amintiri la care suntem senzitivi. O persoana sensibilizata la anumite senzatii corporale se poate teme de turbulente sau de decolare si aterizare. Iar cineva speriat de inaltimi va fi ingrozit ca zboara la mii de kilometri in aer. Lista de declansatori cuprinde turbulentele, decolarea, aterizarea, teroristii, prabusirea, anxietatea sociala, incendiul, folosirea toaletei. Intelegerea si recunoasterea acestor declansatori ajuta la tratarea fobiei. Chiar daca majoritatea fobicilor sunt de acord ca zborul este sigur, se tem totusi. Problema cu astfel de tulburari psihice este ca, desi intelegem ca fobiile nu sunt logice, nu le putem indeparta prin gandire rationala.

TRATAMENTUL ADECVAT

Ingredientul activ in depasirea fobiilor este expunerea la stimuli care le declanseaza. Evitarea lor nu face decat sa intareasca si sa intensifice fobiile. Fobia de zbor este acompaniata de o anxietate anticipatorie imensa. Orice tratament de succes va aborda mai intai aceasta anxietate. Terapia cognitiv comportamentala, de exemplu, inregistreaza succese in aceasta privinta. Tehnicile folosite includ exercitii de respiratie profunda, in care atentia este orientate spre diaframa. Inspiratia si expiratia se fac pe nas, exercitiul poate dura intre 5 si 10 minute pe zi si presupune concentrarea atentiei asupra respiratiei profunde, care impinge diagragma in jos in timpul inspiratiei. Acest tip de respiratie poate fi folosit pentru a preveni sau a scapa de anxietatea dinaintea zborului. Educatia ajuta, de asemenea, la calmarea anxietatii.

IN LOC DE MEDICAMENTE

Daca suferi de fobie de zbor, cauta un terapeut specializat in terapie cognitive comportamentala si care este adeptul expunerii intr-un simulator. De asemenea, poti cauta programe de grup. De obicei, medicamentele nu ajuta prea mult. Anxioliticele atenueaza panica din timpul zborului, dar nu actioneaza asupra anxietatii anticipatorii. Benzodiazepinele pot reduce anxietatea anticipatorie, dar interfereaza cu efectele terapeutice ale expunerii la stimuli.

ANTRENAMENT EFICIENT

Daca nu te-ai hotarat sa mergi la terapeut, poti incepe sa practici exercitiile respiratorii de calmare. Pentru asta nu trebuie neaparat sa te pregatesti de zbor. Dedica zece minute din zi respiratiei constiente si profunde, care actioneaza voluntar asupra diafragmei. Exerseaza aceasta respiratie si in alte context in care te simti stresata sau speriata si testeaza cat de bine isi fae efectul. Apoi, fa-ti curaj si urca in avion. Totul va fi bine.

Cu cat stii mai multe despre avion, despre cum zboara, despre turbulente, despre semnificatia diferitelor sunete, cu atat mai bine. Exista programe virtuale in care expunerea la zbor stimuleaza foarte bine realitatea.

About admin

Check Also

Pentru majoritatea proaspetelor mamici, intrebarea vesnica este cum sa faca copilul sa doarma cat mai mult noaptea. Aflati ca cei mai destepti copii se trezesc toata noaptea, spun expertii

Pentru unele, acest lucru reprezinta o misiune imposibila, mai ales in primele zile, saptamani sau …