Home / EVENIMENT / Scumpiri fără precedent la alimente şi servicii. Cartoful a devenit un aliment de lux în ultimul timp, preţul a crescut cu 50 la sută de la o lună la alta

Scumpiri fără precedent la alimente şi servicii. Cartoful a devenit un aliment de lux în ultimul timp, preţul a crescut cu 50 la sută de la o lună la alta

Scumpiri fără precedent la alimente şi servicii. Cartoful a devenit un aliment de lux în ultimul timp, preţul a crescut cu 50 la sută de la o lună la alta. De asemenea, pentru călătoriile cu trenul plătim mai mult.

Cartoful este de departe în topul scumpirilor, cu cele mai mari creşteri de preţ de la o lună la alta. În mai un kilogram de cartofi a costat cu peste 50 la sută mai mult decât în aprilie.

Dacă ţinem cont că atunci a debutat sezonul cartofilor noi, scumpirea părea previzibilă. Peste asta se adaugă şi faptul că, de la producător până la tarabă, sunt intermediarii care adaugă câte ceva la preţul final.

Şi fructele proaspete au fost mai scumpe în mai. Nu e de mirare dacă ne gândim cât au costat iniţial cireşele, între 40 şi 100 de lei. Pentru miere, peşte şi carne scumpirile au fost puţin peste un procent.

Prin compensaţie, am avut şi ieftiniri. Castraveţii, dovleceii şi varza au costat cu peste 15 procente mai puţin decât în aprilie. Căpşunii, roşiile şi ouăle sunt, de asemenea, pe lista ieftinirilor.

Dacă asta este situaţia coşului de alimente, la produsele non alimentare vorbim din nou de scumpiri.

Carburnaţii au uşoară creştere, de trei procente. Şi pentru că vara s-a instalat deja au crescut şi preţurile la aparatele de aer condiţionat.

Per total, şi transportul este mai scump faţa de aprilie. Plătim mai mult fie că vorbim de o călătorie cu trenul, cu taxiul sau cu avionul.

About admin

Check Also

Bogdan Matei, ministrul tineretului, cu țigara aprinsă în CEx-ul PSD

Bogdan Matei, ministrul tineretului și sportului, a fost surprins fumând la şedinţa social democraţilor, care …