Home / POLITIC / Pentru Învățământ și Sănătate nu sunt bani dar Dăncilă instituie prin OUG pensii speciale și pentru zecile de mii de șefi din administrația locală

Pentru Învățământ și Sănătate nu sunt bani dar Dăncilă instituie prin OUG pensii speciale și pentru zecile de mii de șefi din administrația locală

Guvernul României nu poate sau nu vrea să salveze sistemul sanitar și învățământul de la colaps. Presiunea pe cadrele medicale e imensă, pacienții mor cu zile dar măsurile luate sunt zero. Sistemul e putred și prost gândit cu asigurări mici sau fără dar cu pretenții mari și niciun politician nu îndrăznește să intervină ca să nu piardă voturile celor mulți. Medicina de familie abia se mai târâie, asistenții medicali din cabinetele de familie sunt plătiți cu salariul minim. Din învățământul românesc ies copii care știu să citească dar nu înțeleg ce citesc. Totul e bazat pe memorare.

Grijile politicienilor responsabili cu legiferarea, majoritatea submediocri, sunt clare: salarii mari și pensii speciale pentru justiție, demnitari și administrație. Învățământul și Sănătatea nu interesează pe nimeni. După bătălia pe Codurile penale, acum a început cea pe Codul Administrativ.

Marți, Consiliul Economic Social a dat aviz negativ modificărilor aduse Codului Administrativ. Mâine e programat în ședința de Guvern ca acesta să fie adoptat prin Ordonanță de Urgență. Aceasta, după ce parlamentarii au votat amendamente care permit primarilor să îşi impună proiecte de patrimoniu, doar cu o majoritate simplă, nu cu două treimi din voturi.
Avizul CES are caracter consultativ, dar era obligatoriu pentru ca ordonanța de urgență să treacă în ședința de Guvern.

Cea mai controversată prevedere a Codului Administrativ prevede pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene. Premierul a avut mai multe discuții cu edili din teritoriu, iar aceștia au reclamat că nu au pensii speciale și că doresc să le aibă.

Pensia specială se calculează, conform proiectului, în funcție de numărul de mandate și un anumit procent din salariu.
Premierul Viorica Dăncilă spunea în urmă cu două săptămâni că vrea să adopte cât mai repede Codul Administrativ. Proiectul era atunci în curs de avizare.

About admin

Check Also

PNL isi face ordine: 9 primari din Dolj, care au făcut blat cu PSD, sunt daţi afară din partid

Biroul Politic Judeţean al PNL Dolj a decis radierea din calitatea de membri de partid …