Home / Diverse / NUNTA….PARE A FI IN CONTINUARE UNUL DINTRE CELE MAI IMPORTANTE MOMENTE DIN VIATA UNEI FEMEI

NUNTA….PARE A FI IN CONTINUARE UNUL DINTRE CELE MAI IMPORTANTE MOMENTE DIN VIATA UNEI FEMEI

Vrei sa fii sotia mea? Iata o intrebare pe care multe femei o asteapta cu nerabdare, inca din anii adolescentei. Nunta paresa fie in continuare unul dintre cele mai importante momente din viata unei femei. Dar cine a inventat aceasta institutie sociala si de ce?

Cele mai vechi dovezi de incredere sugereaza ca institutia casatoriei este veche de 4.3000 de ani. Mii de ani inainte de aceasta data, familiile constau, in opinia antropologilor respectati, in grupuri organizate mai mult sau mai putin strans, de maximum 30 de oameni, cu mai multi conducatori barbati si multe femei pe care acestia le imparteau intre ei si, desigur, copii. Cand vanatorii/culegatorii s-au stabilit intr-un loc si au devenit agricultori, societatea a simtit nevoia unor aranjamente sociale si mai clare. Prima dovada care atesta ceremonia prin care un barbat si o femeie se casatoreau dateaza din anul 2350 i. Hr. si a fost gasita in Mesopotamia. In urmatoarele sute de ani, casatoria a evoluat si s-a raspandit intens, fiind adoptata de evrei, greci si romani. Dar pe atunci aceasta institutie nu prea avea de-a face deloc cu iubirea sau cu religia. De obicei, in culturile vechi, femeia era vazuta ca un bun, superioara animalelor, dar mult inferioara barbatilor, iar casatoria era de multe ori o tranzactie incheiata intre familia fetei si barbatul care o lua de sotie.

CARE ERA MIZA

Scopul principal al casatoriei era de a lega femeile de barbati si astfel de a garanta barbatului respectiv ca era tatal copiilor, iar acestia sunt mostenitorii lui biologici adevarati. Prin casatorie, femeia devenea proprietatatea barbatului respectiv. In timpul ceremoniei de nunta din Grecia antica de exemplu, un tata isi dadea fiica in casatorie cu urmatoare cuvinte: Imi ofer fiica in scopul de a produce progenituri legitime. Evreii din Antichitate erau liberi sa aiba mai multe neveste: grecii si romanii casatoriti erau si ei liberi sa-si satisfaca dorintele cu concubine, in timp ce sotiile lor trebuia sa se ocupe de casa si familie. Daca nevestele nu faceau copii, sotii lor le puteau repudia, adica le trimiteau acasa la parinti si isi luau alte neveste.

IMPLICAREA RELIGIEI CRESTINE IN CASATORIE

Cu timpul, Biserica Catolica a inceput sa intervina foarte puternica in Europa, iar binecuvantarea unui preot a devenit necesara ca o casatorie sa fie recunoscuta in mod legal. In secolul al VIII-lea, casatoria a devenit una dintre tainele Bisericii, instituita, cum spune Traditia crestina, chiar de Iisus Hristos, la nunta din cana Galileei, transformandu-se intr-o ceremonie prin care cuplul primea graia divina. La Conciliul din Trent din 1563, natura sfanta a casatoriei a fost trecuta in legea canonica.

CUM A SCHIMBAT LEGEA CANONICA NATURA CASATORIEI?

Binecuvantarea oferita de Biserica a reprezentat o imbunatatire a statutului femeii. Barbatii erau invatati sa fie mai respectuosi cu sotiile lor si le era interzis sa divorteze. Doctrina crestina a declarat ca cei doi devin unul. Acest lucru a creat o presiune pentru barbati, aceea de a fi fideli unei singure femei. Dar in continuare si Biserica sustinea ca barbatul este capul familiei, iar femeia trebuie sa-i indeplineasca dorintele si trebuintele.

MAI ULTE DREPTURI, MAI MULTE DIVORTURI

In mod paradoxal sau nu, casatoria a capatat o turnura noua cand femeile au dobandit drept de vot. Dintr-odata, uniunea consta din doi cetateni cu drepturi egale, desi traditia sustinea si in multe locuri sustine in continuare ca sotul este stapanul casei. Pe masura ce femeile au capatat din ce in ce mai multe drepturi civile, a crescut si numarul divorturilor.

IUBIREA INTRA IN SCENA

Sigur ca oamenii s-au iubit din toate timpurile, dar casatoria nu se incheia pe aceasta baza, cel putin nu in multe dintre societatile pe care le cunoastem. Asa ca iubirea romantica de azi, care duce la casatorie, in cele din urma, a intrat in scena foarte tarziu. In istoria omenirii, cuplurile se formau mai degraba din ratiuni practice, nu pentru ca un barbat si o femeie se indragosteau. Cu timpul, de cele mai multe ori, cei doi parteneri inepeau sa se iubeasca. Dar idea dragostei romantice ca forta motivanta a casatoriei a aparut abia in Evul Mediu. Multi carturari cred ca acest concept a fost inventat de francezi. Odelul acesteia era reprezentat de cavalerul care iubea cu pasiune sotia altui barbat, de obicei bogat si insensibil. Literatura romantica din secolul al XII-lea ii sfatuia pe barbati sa-si cucereasca obiectul pasiunii, femeia laudandu-i ochii, parul si buzele. De atunci ritualurile de curtare au evoluat, dar scopul casatoriei a ramas acelasi: legarea femeii si garantarea urasilor legitimi.

CE SCHIMBARI A ADUS IUBIREA

Totusi, iubirea romantica a oferit femeilor o parghie mai puternica in ceea ce era de obicei o tranzatie pragmatica. Sotiile nu mai existau doar pentru a-i servi pe barbati. Printul romantic, de fapt, vroia sa o serveasca el pe femeie. In continuare insa sotul era stapanul sotiei, iar lucrurile au continuat astfel timp de mai multe secole. De altfel, chiar si schimbarea numelui femeii dupa casatorie indica acest lucru. Renuntarea la propriul nume inseamna o renuntare la identitatea ei. Treptat, ritualul de curtare a adoptat modelul medieval al iubirii curtenesti, astfel ca femeia a inceput sa fie tratata cu mai mult respect atat inainte, cat si dupa casatorie. Insa statutul ei legal continua sa fie supunere absoluta, iar sotul era reprezentantul legal al ambilor parteneri de cuplu.

MAI E NEVOIE DE LEGALIZAREA IUBIRII?

Ideea ca o casatorie este o relatie private a doi indivizi, care-i implineste pe amandoi, este foarte noua. In ultimii 40 de ani, de altfel, institutia casatoriei s-a schimbat mult mai mult decat in ultimii 5.000 de ani. Rata de schimbare in societatile avansate este foarte mare. Din ce in ce mai multe femei aleg sa traiasca necasatorite, in uniuni consensuale sau singure, iar statisticile confirma faptul ca se simt mai implinite si mai fericite decat cele casatorite. Cu siguranta, atractia dintre sexe nu va disparea niciodata, dar este foarte probabil ca institutia casatoriei va suferi tranformari majore, daca vrea sa supravietuiasca.

STATISTICI ROMANESTI

Tendinta in privinta casatoriilor este descrescatoare incepand din 2007. De asemenea, varsta medie la prima casatorie este in continua crestere, ceea ce inseamna ca oamenii amana sa se casatoreasca (de multe ori din motie financiare). 61,1% din populatia de peste 20 de ani este casatorita, iar o persoana din cinci (21,5%) nu a fost casatorita niciodata. 4,5% din populatia de peste 20 de ani traieste in uniune consensuala, chiar daca acest tip de relatie nu este recunoscut in mod legal la noi in tara.

About admin

Check Also

Una dintre cele mai frumoase clădiri, abandonată de toată lumea! Sturdza a făcut scrisoare către Guvern pentru a dona întreaga proprietate, insa nimeni nu o vrea

În apropiere de Suceava, casa boierească deținută de urmașul domnitorului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza a …