Home / EVENIMENT / Klaus Iohannis, la ceas aniversar! Președintele României împlinește 60 de ani

Klaus Iohannis, la ceas aniversar! Președintele României împlinește 60 de ani

Președintele României, Klaus Iohannis se află la ceas aniversar! Șeful statului împlinește astăzi 60 de ani. Al patrulea om care a fost ales președinte după Revoluția din 1989 și-a început cariera ca profesor de fizică și inspector școlar. A ales să intre în politică în anul 2000 atunci când a și devenit primar al orașului Sibiu. Și-a recâștigat funcția în 2004, 2008 și 2012, acesta reprezentând Forumul Democrat al Germanilor din România.

Klaus Iohannis, la ceas aniversar!
De remarcat că în perioada în care Iohannis a fost primar al Sibiului, orașul a fost desemnat Capitală Culturală Europeană. Mai mult de atât, lui Klaus Iohannis i-a fost atribuit meritul de fi modernizat infrastructura și de a pune în valoare potențialul economic și turistic al orașului. În 2009 s-a pus pentru prima oară problema ca Iohannis să ocupe o funcție importantă în stat. Atunci, primarul Sibiului a fost propus ca premier, după căderea Guvernului Boc, dar Traian Băsescu a refuzat numirea.

Culmea, atunci pe lângă Partidul Național Liberal și cei de la PSD au susținut venirea lui Iohannis în fruntea Executivului. În 2013, Iohannis a devenit membru PNL, și a obținut funcția de prim-vicepreședinte. Pe 28 iunie 2014, Klaus Iohannis a ajuns președintele partidului și a fost desemnat candidat al liberalilor pentru prezidențiale. Deși a intrat în cursă ca outsider, Iohannis a ajuns în turul 2 alături de Victor Ponta.

Drumul de la profesor la șef de stat

Votul masiv din diasporă a schimbat lucrurile și Iohannis a devenit președinte după un scrutin câștigat fără drept de apel. 54,43 la sută din voturi a acumulat Iohannis care a depus jurământul în fața Parlamentului pe 21 decembrie 2014. Noul șef al statului și-a anunțat intenția de a fi un promotor și garant al statului de drept și a promis o justiție independentă și funcțională, drept pentru care lupta anticorupție a reprezentat din start unul dintre obiectivele prioritare ale mandatului său. Iohannis a anunțat și un nou model de dezvoltare economică, bazat pe competitivitate și prosperitate.

Klaus Iohannis este căsătorit cu Carmen, profesoară de engleză la Sibiu. Cei doi s-au cunoscut în timpul studenției și s-au căsătorit în 1989. De remarcat că șeful statului vorbește fluent limbile germană și engleză.

About admin

Check Also

Bogdan Matei, ministrul tineretului, cu țigara aprinsă în CEx-ul PSD

Bogdan Matei, ministrul tineretului și sportului, a fost surprins fumând la şedinţa social democraţilor, care …