Home / EVENIMENT / Fiscul cedează pe nervii românilor. Site-ul ANAF a cedat de accesările pentru declaraţia unică, iar cozile s-au mutat la ghișeu

Fiscul cedează pe nervii românilor. Site-ul ANAF a cedat de accesările pentru declaraţia unică, iar cozile s-au mutat la ghișeu

Fiscul cedează pe nervii românilor. Sistemul nu este pregătit să preia declaraţia unică în sistem electronic, iar mii de oameni fac drumuri la ghişee. Nici cei care au o firmă nu sunt mai liniştiţi. De vineri, inspectorii de la Fisc vor să îi verifice dacă au case de marcat cu jurnal electronic. Asta deşi nici acum nu există infrastructura necesară transmiterii datelor.

Pe prima pagină a portalului, utilizatorii au fost întâmpinaţi cu mesajul „Utilizarea Serviciului Spaţiul Privat Virtual cu username si parolă este momentan indisponibilă”. Cine nu a avut succes acasă, şi-a încercat norocul la ghişeu.

Am vrut să vedem şi ce se întâmplă în oraşe mai mici. În sediile ANAF din tara institutia a pus calculatoare la indemana contribuabililor. Sistemul informatic este insa greoi, iar multi nici nu stiu de existenta lui. Ajutor ar trebui sa vina din partea functionarilor. Dacă într-o comunitate mai mică există amabilitate, în oraşele mari cu totul alta este situaţia.

”Cu personalul în sine am avut nemultumiri, vizavi de comportamentul lor. Sunt destul de evazivi si incearca sa scape de noi in loc să ne ajute”, spune un localnic.

Aproape un milion de persoane fizice ar trebui să depună până pe 15 martie 2019 declaraţia unică, document care, de anul acesta, se depune doar în format electronic.

ADRIAN BENŢA, consultant fiscal: Anul trecut, în toamnă, cand am avut in septembrie o rectificare de buget, au fost alocate mai multe sute de milioane catre ANAF tocmai in scopul achiziționării acestor servere.

Pentru a evita blocajul, termenul s-ar putea prelungi până la 31 iulie. Chiar şi aşa, pa pagina de Facebook a Fiscului, au curs mesajele critice din partea utilizatorilor.

”Aveti nevoie de infrasturctura, nu de termene amanate!”, este un comentariu.

Bătăi de cap vor avea, de vineri şi administratorii firmelor. ANAF vrea să verifice dacă operatorii economici respectă obligaţia de a avea aparate de marcat cu jurnal electronic.

FLORIN JIANU, preşedintele Consiliului pentru IMM-uri: Aceste case de marcat, în acest moment, sunt complet inutile, dacă nu sunt legate la un server, iar datele nu sunt folosite în mod calitativ, pentru a creşte colectarea şi a elimina activităţile la negru.

Chiar dacă infrastructura pentru transmiterea datelor nu este gata, cei prinşi că nu au case de marcat cu junal electronic vor avea la dispoziţie 10 zile pentru a le achiziţiona. Altfel, inspectorii vor aplica amenzi.

About admin

Check Also

Florin Călinescu: PSD a polarizat societatea, după principiul „cine nu-i cu mine e împotriva mea”

Societatea din România e mai polarizată ca niciodată, în acest moment, iar responsabilii sunt partidele …