Home / SANATATE / FIBROAME, POLIPI, CHISTURI: CARE E DIFERENTA?

FIBROAME, POLIPI, CHISTURI: CARE E DIFERENTA?

Durere pelviana, sangerari anormale, durere…Toate acestea te sperie. O fi vorba de vreun fibrom, de-un chist sau de-un polip? Iata cateva informatii despre fiecare, in speranta ca te vei duce totusi la medic, pentru a depista care e sursa neplacerii si a obtine un tratament adecvat!

Fibromul uterin e o tumora benigna (nu e de natura canceroasa), situate pe peretii uterului. Polipii endometriali sunt excrescente de tesut pe endometru (invelisul interior al uterului). Chisturile ovariene arata ca niste saculeti plini cu fluid, care se formeaza pe ovar in timpul ovulatiei. Netratate, toate acestea pot duce la infertilitate sau la tumori canceroase.

FIBROMUL UTERIN AFECTEAZA FEMEILE MATURE

Afecteaza 70% din feeile de 50 de ani. De obicei, e detectat la un examen de rutina. Poate produce dereglari ale ciclului menstrual (sangerari prelungite si abundente), dureri pelviene, dureri lombare, dificultati la urinare. Sa mai retinem pierderile recurente de sarcina si infertilitatea. Detectarea numarului de fibroame, dimensiunea lor, pozitionarea pe uter se fac prin metode imagistice, ce includ ecografia si histeroscopia. Tratamentul vizeaza eliminarea durerii si tine cont de dorinta suferindei de a avea sau nu copii. Nu sunt excluse tratamentele hormonale cu anticonceptionale. Tratamentul chirurgical consta in eliminarea fibromului.

CHISTURILE OVARIENE, MAI FRECVENTE LA TINERE

Chisturile apar in special la femeile tinere. Celemai comune tipuri se formeaza in timpul ovulatiei, cand unul din foliculii aflati pe ovar nu se deschide. In cele mai multe cazuri, chisturile dispar in cateva luni. Una din complicatii ar fi aceea ca pot deveni foarte mari. Sindromul ovarului polichistic este cea mai comuna cauza de infertilitate la femei. Printre simptome se numara presiunea abdominala, durerea peviana, urinarea frecventa, durerea ascutita cauzata de rupture chistului. Chisturile se detecteaza prin imagistica locala. Daca nu dispar de la sine, se poate interveni laparoscopic.

POLIPII ENDOMETRIALI, LA MENOPAUZA

Uterul e captusit cu un tesut endometru. Polipii endometriali nu sunt cancerigeni dar, daca raman netratati, pot genera tumori canceroase. Sunt mult mai des intalniti la femeile aflate la menopauza, dar nu sunt excluse nici celelalte varste. Se manifesta prin sangerari abundente intre ciclurile menstruale, sangerari anormale postmenopauza, sangerari dupa exercitiile fizice. Diagnosticul lor se face prin ecografie sau prin histeroscopie. Uneori, polipii se pot resorbi si atunci cand nu este nevoie de niciun tratament. Eliminarea lor pe cale chirurgicala va fi intotdeauna prima solutie daca sunt identificate celulele precanceroase sau canceroase. Poate fi prescris si un tratament medicamentos, dar acesta rezolva problema doar temporar.

About admin

Check Also

SUPE VINDECATOARE, INGREDIENTE SI RETETE

Hipocrate spunea “Lasa hrana sa-ti fie medicament”. Ei bine, supa este o modalitate usoara de …