Home / SOCIAL / „Elevii din Bucuresti cu media sub 7.84 vor merge la scoala profesionala, pentru ca nu vor fi locuri suficiente la liceu”

„Elevii din Bucuresti cu media sub 7.84 vor merge la scoala profesionala, pentru ca nu vor fi locuri suficiente la liceu”

Elevii bucuresteni care au media sub 7,84 vor ajunge la scoala profesionala, pentru ca nu vor fi locuri suficiente la liceu, avertizeaza fostul secretar de stat din Ministerul Educatiei, profesoara Monica Anisie, in contextul in care au fost taiate aproximativ 30.000 de locuri de la liceu, in comparatie cu anul trecut.

Planul de scolarizare si brosura cu locurile de la liceu ar fi trebuit sa fie aprobate pana pe 13 mai in conditia in care inspectoratul scolar a trimis ministerului spre aprobare proiectele planului de scolarizare pentru anul scolar 2019-2020 in data de 21 ianuarie 2019.

La randul lor, inspectorii generali spun ca ei nu stiu cand vor primi aprobarea cifrelor de scolarizare.

„Ministerul Educatiei i-a anuntat pe inspectorii generali, pe grupul lor intern, ca vor primi planul de scolarizare pe 27 mai”, explica surse apropiate conducerii Ministerului Educatiei, conform adevarul.ro. Motivul invocat ar fi: pentru a nu fi perturbate alegerile europarlamentare.

Totusi, chiar daca cifrele de scolarizare nu au fost inca publicate, fostul secretar de stat din Ministerul Educatiei, profesoara Monica Anisie, afirma ca nu vor fi locuri suficiente la liceu pentru toti elevii si ca vor fi nevoiti sa intre la scolile profesionale chiar si cei care au medii peste 7.

„Am luat ultima medie cu care s-a intrat la liceu anul trecut si am comparat-o cu numarul de locuri alocat anul acesta pe Bucuresti dupa anunturile din ultima perioada venite de la Minister. Nu vor fi locuri suficiente pentru toti elevii”, explica Anisie care subliniaza ca va fi vorba despre elevi de nota 7-8.

Ea mai atrage atentia ca „nu poti sa ii obligi pe copii sa mearga la profesionala fara o consultare cu parintii, fara consiliere pentru elevi. Trebuie tinut cont si de faptul ca in scolile tehnologice nu s-a investit deloc. Un director de liceu tehnologic a spus ca nu au mai primit nicio dotare din anul 1994”, a mai adaugat aceasta.

Inspectoratele scolare au trimis catre minister inca de pe 21 ianuarie 2019 planul de scolarizare, cu necesarul de locuri, propus de unitatile de invatamant, asa cum cere metodologia. Iar pana pe 13 mai 2019, inspectoratele trebuiau sa primeasca aprobarea pentru numarul de locuri cerute de fiecare liceu in parte. Totusi, pe 23 mai, elevii, parintii si profesorii inca asteapta brosura cu numarul de locuri la licee, pentru a sti catre ce colegii sa se orienteze.

Ultima medie cu care s-a intrat la liceu anul trecut a fost 2.03, iar Ministrul Educatiei a afirmat ca doreste sa creasca participarea la scolile profesionale. In acest sens, locurile la liceu pentru elevii care intra in clasa a IX-a au fost reduse cu aproape 30.000 fata de anul trecut, fapt care poate determina ca multi dintre elevi sa nu mai prinda locuri la liceu.

About admin

Check Also

Mihai Şora: „Fiecare vot contează şi om cu om putem schimba o ţară, o putem ridica din necazurile în care astăzi se zbate”

Mihai Şora a transmis un mesaj audio pe Facebook în care îndeamnă oamenii să meargă …