Breaking News
Home / Diverse / E BINE SAU NU SA TE LAUZI? MIROASE SAU NU A BINE LAUDA DE SINE?

E BINE SAU NU SA TE LAUZI? MIROASE SAU NU A BINE LAUDA DE SINE?

“Fapta bună laudă pe om.” – proverb romanesc

Concentreaza-te asupra aspectelor pozitive, sarbatoreste succesele si uita de esecuri, acestea par sa fie mantra civilizatiei modern si cheia succesului intr-o lume competitiva precum cea de azi. Insa nu este benefic nici sa cazi in extrema, inlocuind autocritica cu prea multa lauda.

NEVOIA DE LAUDA

A-ti recunosate meritele, eforturile si calitatile este chiar indicat intr-o societate “concurentiala”. Problema apare cand lauda nu se bazeaza pe fapte reale sau cand este folosita ca principal subiect de conversatie. Avem din copilarie nevoia de validare a eforturilor si a meritelor, insa tot de acolo se trage si felul in care ne raportam la noi si la propriile realizari. Tot in copilarie se afla si radacina problemei, anume lauda in exces. Suntem obisnuiti sa auzim, inca de mici, admonestari de tipul “nu-i frumos sa te lauzi singur, lasa-i pe altii sa te laude!”. Crestem cu aceasta convingere ca nu este bine sa ne laudam cu realizarile noastre si ca ii respectam pe ceilalti daca dam dovada de modestie. Cu toate acestea, este o atitudine fireasca aceea sa ne simtim bine cand suntem apreciati si placuti, iar asta ne induce senzatia ca munca noastra este importanta pentru cei dragi sau pentru prieteni ori sefi.

VINA PARINTILOR

Atitudinea parintilor are o influenta covarsitoare. Atat in cazul in care aprecierile lipsesc cu desavarsire, cat si atunci cand lauda este in exces, si adesea nefondata, copilul care a atins maturitatea poate ajunge sa se laude in exces, avand tendinta inconstienta de a atrage atentia celorlalti asupra realizarilor lui, cu scopul de a impresiona si de a fi recompensat prin validare si apreciere. In situatia in care copilului i-au lipsit suportul si aprecierea parintilor, exista intrunite toate conditiile ca la maturitate el sa fie neincrezator in calitatile proprii. Si daca parintii au laudat copiii in exces imaginea acestuia despre sine la maturitate poate fi deformata, el neintelegand de ce anume cei din jur nu accepta sau nu vad ca el este foarte bun in ce face. Intalnim lauda excesiva mai ales in cazul persoanelor nesigure pee le si care, desi nu recunosc, nu au o imagine buna despre propria persoana, avand nevoie in permanenta sa se raporteze la exterior. Aceste persoane au tendinta de “a acoperi” aceste zone de nesiguranta prin a vorbi in exces despre sine, despre cat de interesanta sau de minunata este viata lor, despre ce reusite au mai avut.

CALEA DE MIJLOC

Sa te lauzi pastrand masura si fara a-ti hrani in mod exagerat egoul este chiar recomandat. Si asta, fara sa treaca drept ingamfare, proasta-crestere, superficialitate sau neincredere in sine. Atitudinea de a te lauda te ridica in ochii tai si te motiveaza sa actionezi la fel de bine in alte ocazii, iti da elan, ajuta la pastrarea unei atitudini pozitive pe termen lung si iti induce o stare de spirit excelenta, benefica pentru sanatate. Prin aceasta atitudine, poti chiar sa-i mobilizezi pe altii mai putin curajosi sa faca un anume lucru, convinsi fiind ca tie ti-a iesit cu brio. De exemplu, nu trece drept lauda exagerata faptul ca ii prezinti sefului cu lux de amanunte proiectul la care ai lucrat (are dovada in fata, deci nu sunt vorbe neacoperitoare de fapte) si nici daca ii poestesti unei prietene cat de benefice sunt pentru copilul tau orele de tenis la care l-ai inscris dupa ce i-ai remarcat inclinatie catre sport. Pana la urma, aceia care vor sa fure un pic din entuziasmul tau vor lua ce e mai bun, fara sa te invidieze sau sa te catalogheze ca laudaroasa. Nu de putine ori, persoanele frustrate, neputincioase sau lipsite de incredere in ele sunt capabile de a se bucura de reusitele celorlalti si ii vad drept laudarosi pe cei care se exprima prin franchete in legatura cu

eforturile si realizarile lor. Daca discursul tau se refera neincetat la cat de bine arati, la casele primate cadou de la matusa sau bunica sau la numeroasele vacante exotice, vei lasa sa se vada ca, dincolo de lauda, se afla multa nesiguranta, iar imaginea buna pe care o ai despre tine nu va fi deloc impartasita de cei din jur!

CE ASCUNDE LAUDA IN EXCES?

Echilibrul intre stima de sine si modestie este unul foarte delicat. Prea multa lauda e semnul unui dezechilibru emotional care ascunde frustrari, nemultumire de sine sau o imagine distorsionata despre propria persoana. Cand o persoana vorbeste prea mult despre sine, despre propriile realizari sau visuri, planuri marete de viitor, cand acapareaza discutia cu subiecte care vizeaza doar propria persoana, atunci putem vorbi de prea multa lauda. Stima de sine inseamna sa stii sa le prezinti celorlalti in mod obiectiv propriile reusite, pe cand modestia inseamna sa stii inclusiv sa taci, ascultand ce au de spus si ceilalti.

About admin

Check Also

Cresc amenzile. Amenda minimă pentru persoane fizice care nu respectă ordonanțele militare se mărește de la 100 de lei la 2.000 de lei

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a declarat, duminică seara, că a …