Home / CURIOZITATI / CURIOZITĂȚI: VIETĂȚI LONGEVIVE

CURIOZITĂȚI: VIETĂȚI LONGEVIVE

Se mai mândresc unii că ajung să sufle-n lumânări la o sută de ani, de parcă asta ar fi cine știe ce chestie! Habar n-au ei că vecini de planetă de-ai lor au trăit să-l vadă și pe Ștefan cel Mare! Ba unii chiar și  pe Tutankhamon!

MOLUSCA BIVALVĂ: 500 DE ANI ȘI MAI BINE

Arctica islandica trăiește, după cum zice și numele, în profunzimile Atlanticului de Nord. Specimene pescuite și menținute în captivitate au trăit până la 400 de ani! Metoda măsurătorii a fost bazată pe numărarea striațiilor de creștere de pe cochilie. Cel mai bătrân exemplar cunoscut de specialiști a avut 507 ani (când l-au studiat era deja mort). Specialiștii au numit molusa “Ming”, pentru că era de pe vremea dinastiei chinezești cu același nume. Ca porțelanurile!

PAPAGALUL-BUFNIȚĂ KAKAPO: 90 DE ANI

Pasărea e o ciudățenie, te duce cu gândul la o idilă dintre o bufniă și un papagal. Zburătoarea, numită și Strigops habroptila, poate fi admirată doar în Noua Zeelandă, în zone lipsite de prădători. În fine, aici a fost și mâna miloasa a omului, care a văzut că specia e pe cale de dispariție și ce și-a zis? “Ia să-l mutăm noi pe Kakapo undeva unde să nu-l mai bârâie nimeni la cap”. Așa s-a făcut că, între 1980 și 1990, întreaga populație de kakapo a fost mutată din nordul țării și în niște insulițe din imprejurimi, mai ferite de prădători și cu papa bun. Anul trecut, erau identificate și listate 154 de specimene, intens monitorizate. Kakapo sunt foarte vulnerabili în fața pisicilor și herminelor, ca să nu mai spunem că și șobolanii poftesc la ouăle lor. Acum, de când au un habitat ceva mai sigur, papagalii pot, în sfârșit, să-și aniverseze chiar și 90 de ani de viață.

RECHINUL DE GROENLANDA: 400 DE ANI

“Din Oceanul Artic/Iese un pește…bunic”. Somniousus nu e chiar pește, e mamifer acvatic. Acest monstruleț de 5 m lungime ajunge să trăiască și 400 de ani din istoria planetei. E campionul absolut al longevității la vertebrate. Crește cam cu un cm pe an. Prin 2010, câțiva rechinași de acest fel au fost prinși, în mod accidental, în plasele de pescuit. Cum cercetătorii nu pierd nicio ocazie ca să mai facă niște măsurători, au început să le stabileasca vârsta. Rezultatele? Năuicitoare! O domniță-rechin atinseseră venerabila etate de 392 de ani! E adevărat, cu o marjă de eroare de 120 de ani, dar, la vârsta asta, ce mai contează un secol în plus sau în minus?

About admin

Check Also

FOTO: Cele mai populare destinații pentru vacanța de vară în Elada

Grecia înseamnă o destinație preferată de vacanță pentru mulți români. Te îmbie cu soare și …