Home / CURIOZITATI / Cum tăiem corect trandafirii după fiecare val de înflorire

Cum tăiem corect trandafirii după fiecare val de înflorire

Cine a plantat trandafiri, intelege foarte bine sentimentul de bucurie si atasament la ivirea primilor boboci in gradina. Apoi, exact ca intr-o relatie, iubirea voastra infloreste inca din noptile calde de mai si chiar cu si mai mult patos pe timpul verii. Dar pentru ca aceasta dragoste sa ramana vie macar pana la venirea inghetului, trandafirii tai au nevoie de tine sa fii prezent si sa le acorzi atentie. Noi, la Famous Roses, am trait mii de astfel de povesti si stim cata nevoie de dragoste au trandafirii, in absolut toate valurile de inflorire prin care trec.

Unul dintre secrete e ca in timpul infloririi sa ai grija sa tai varful lastarilor cu flori trecute de 2-3 noduri, de la varf in jos. In felul acesta, indepartezi fructul care ramane dupa ce floarea trece. Daca ai mai multi trandafiri trebuie doar sa rupi floarea trecuta cu tot cu fruct. De ce e necesar sa faci asta? Ei bine, trandafirii, ca oricare alte plante, infloresc pentru a fructifica, iar acest lucru trebuie impiedicat pentru ca ei sa nu isi canalizeze toata seva spre formarea si cresterea fructului. Acum, indepartand floarea trecuta cu tot cu fruct, trandafirul nu mai este nevoit sa consume energie pentru cresterea fructului. Pentru ca un fruct de trandafir (macies) consuma energia a 3-4 flori.

Dupa ce au trecut toate florile de pe trandafir, vei stii ca e momentul sa il tai si sa-l cureti la fel cum ai facut si la inceputul primaverii. In limbaj de specialitate, aceasta tehnica se cheama ‘taiere in verde’. Trebuie sa scurtezi toate ramurile la 4-5 noduri (aproximativ 20cm) pentru aerisirea tufei taiate si sa scurtezi ramurile care au crescut in interiorul si/sau spre interiorul tufei.

De exemplu, pentru un trandafir Teahibrid (cei care au o singura floare pe tija) trebuie sa lasi 4-5 ramuri viguroase si frumoase, iar la trandafirii Floribunda (cei care au mai multe flori pe tija), ideal ar fi sa lasi 5-6 ramuri viguroase. Lungimea ramurilor ar trebui sa fie de aproximativ 20 cm. Astfel, aplicand aceste taieri dupa fiecare val de inflorire, vei stimula urmatorul val care va fi la fel de spectaculos ca cel de dinainte.

In final, cu o luna inainte de primul inghet, trebuie sa ai mare grija sa nu mai tai trandafirii. Pur si simplu, lasa fructele (maciesele) sa se coaca! E modul prin care trandafirii tai se pregatesc cel mai bine pentru iarna. In plus, vei avea pe tufe unele fructe rosii de diferite forme si dimensiuni, semn ca trandafirii tai nu s-au inchis in ei, doar s-au ghemuit pentru un timp.

About admin

Check Also

A ÎNGHIȚIT ÎNTREAGA ARMATĂ GERMANĂ ÎN TIMPUL RĂZBOIULUI. LEGENDA „LACULUI FĂRĂ FUND” DIN INIMA MUNȚILOR BUZĂULUI

Un colţ de rai românesc, destul de puţin cunoscut turiştilor, se ascunde în Munţii Buzăului, …