Home / CURIOZITATI / CERCEI – PENTRU ELE, PENTRU EI

CERCEI – PENTRU ELE, PENTRU EI

Mici si delicati sau mari si impunatori, cerceii au fost dintotdeauna mai mult decat o simpla bijuterie. Femeile si barbatii din lumea intreaga au cautat sa-si puna in valoare personalitatea, cu ajutorul acestor podoabe rafinate, batute in pietre, care faceau parte din arsenalul de productie.

 In afara de rolul deorativ, cerceii, ca orice alta bijuterie, au multiple semnificatii, care variaza de la epoca la epoca si de la cultura la cultura. Indica statutul social al purtatorului, dar au si o functie identitara (atesta apartenenta la un anumit grup). Au si inteles magic sau religios, avand rol de talisman sau de obiect. Adesea poarta o incarcatura sentimentala puternica (au apartinut cuiva drag, au fost primiti cu ocazia unui eveniment special din viata purtatorului etc.). Bineinteles, nu trebuie uitata si latura erotica a bijuteriei, care atrage atentia asupra unei anumite parti a corpului, infrumusetand-o, in mod senzual.

MODELE SI SEMNIFICATII

In antichitate, cerceii erau cea mai populara bijuterie. In Egipt, erau purtati atat de femei, cat si de barbati. Cerceii egiptenilor aveau si forma unor tuburi din aur masiv, care erau infipte in lobul urechilor. Se credea ca bijuteriile au puteri tamaduitoare si ca pot tine la distanta energiile negative si blestemele. Sute de ani mai tarziu, aristocratia din vestul Europei prefer sa-si atarne la urechi pietre pretioase colorate si perle. Culmea e ca, prin secolul al XVI-lea, cerceii aproape ca disparusera din moda europeana, fiind dati la o parte de pieptanaturile complicate si de gulere inalte, care-i faceau nepractici.

UN SIMBOL AL LUXULUI

Un secolai tarziu, cerceii deveneau un obiect de podoaba essential pentru tinutele feminine doua fiind stilurile care s-au impus in epoca. Doamnele se impodobeau cu cercei-girandola, aand forma unui candelabru u trei brate, de care erau agitate tot atatea perle sau pietre pretioase de o marime impresionanta. Erau apreciati si cerceii-turtur, sub forma unui pendul,alcatuit dintr-o singura piatra mare, fasonata de forma para. Stralucitoare si impozante, mesterite din material pretioase, podoabele erau definitia luxului, a bogatiei si a rafinamentului. Aristocratele isi armonizau accesoriile din urechi cu vestimentatia si coafura.

O REPUTATIE PROASTA

Pe la 1900, importanta cerceilor a scazut si, in plina epoca victoriana, au aparut voci care le condamnau pe reprezentantele sexului slab ca isi strapung urechile. In ciuda proastei reputatii, cerceii cu surub au continuat sa fie populari. Pentru a contracara acuzatiile ca bijuteriile de acest fel ar fi barbare pentru ca presupun mutilarea, a aparut solutia de a-i prinde cu un surub conceput astfel incat urechea sa nu mai fie sfasiata. Suprafata lor era pictata cu pasari, animale si flori. Cu cat cerceii erau mai mari, cu atat purtatorul era mai bogat.

CLIPSURILE, EMBLEMA FEMINITATII

In 1930, apare un nou model de cercei: clipsurile. Cerceii cu clips erau prevazuti cu o clapa sau cu un ac cu arc, care permitea prinderea lor fara sa sa fie nevoie de gaurirea lobului urechii. Bijuteriile astfel concepute au avut un succes mai mare in randul claselor mai avute, care considerau ca practicarea de gauri in urechi e un obicei barbar si de prost gust. In 1940, forma clipsurilor a devenit foarte importanta, intrucat putine pietre pretioase puteau fi etalate in vremurile de razboi. Incepand cu anii ’50 diamantul a redevenit piatra de lux a cerceilor.

PURTATI DE MARINARI

Nu doar femeile, ci si barbatii poarta cercei din cele mai vechi timpuri. O atesta sculpturile ramase din vremea Imperiului Persan, infatisand soldati cu un cercel in ureche. In Europa, marinarii se afisau cel mai adesea purtand un singur cercel. Podoaba circular era rezerata doar celor care traersasera Capul Bunei Sperante. In general, oamenii marilor credeau ca ornamentul ii protejeaza de naufragii si de inec. Unii purtau cercei din aur, cu un scop précis: in caz ca sucombau pe mare, podoaba din ureche era plata pentru slujba de inmormantare. In zilele noastre cerceii au revenit in moda masculine in anii ’60. Rebelii si “baietii rai” purtau cerelul in urechea stanga, in timp ce cercelul in urechea dreapta era rezervat celor cu o alta orientare sexuala.

About admin

Check Also

FOTO: Cele mai populare destinații pentru vacanța de vară în Elada

Grecia înseamnă o destinație preferată de vacanță pentru mulți români. Te îmbie cu soare și …