Home / Diverse / BANII, BANII, BANII….SPECIALISTII AU STUDIAT ATITUDINEA NOASTRA FATA DE BANI SI EFECTELE EI ASUPRA PORTOFELULUI! REZULTATELE SUNT SURPRINZATOARE

BANII, BANII, BANII….SPECIALISTII AU STUDIAT ATITUDINEA NOASTRA FATA DE BANI SI EFECTELE EI ASUPRA PORTOFELULUI! REZULTATELE SUNT SURPRINZATOARE

Banii fac lumea sa se invarta, spune un vechi cantec al Lizei Minnelli. Intreaga noastra viata depinde de bani si cei mai multi dintre noi simt ca nu au destui. Subiectul este delicat, dar exista oameni care au studiat atitudinea noastra fata de bani si efetele ei asupra portofelului.

Conform expertei Jane Rapin, coach si avocata, exista cinci tipuri de bani: economiile, datoriile, venitul, scopurile venitului si banii toxici. Fiecare om a elaborate inca din anii copilariei un program specific in legatura cu banii, iar de obicei aceasta programare, care este ascunsa si poate fi observata doar prin efectele ei, ne blocheaza accesul la bani si la bogatie. Ea sustine si demonstreaza ca aceasta atitudine inconstienta seteaza literalmente nivelul venitului, economiile si cantitatea de datorii pe care le acumulam de-a lungul vietii.

CARACTERISTICILE TIPURILOR DE BANI

Fiecare tip de bani are trei trasaturi distincte in perceptia personala:

1 Credinta programata, care se manifesta de obicei prin dialogul interior obisnuit, modul in care te gandesti la ei;

2 Emotia pe care o simti in legatura cu ei;

3 Traumele conexe.

Mai clar, economiile sunt strans legate de siguranta, de sentimentul de protectie. Oamenii ataseaza economiilor, de asemenea, amintiri ale unor evenimente trecute care au de-a face cu pierderea sau cu dezamagirea. De aceea se intampla foarte des ca oamenii sa se simta speriati sau ingroziti cand evalueaza suma economisita. Exista insa un mod foarte rapid si simplu care te saboteaza si nu iti permit sa economisesti bani.

EXERCITIU DE INCERCAT

Fa-ti timp intr-o zi, ia-ti o ora libera si gaseste un loc linistit din casa, unde nu te deranjeaza nimeni. Ia un jurnal si scrie pe o foaie suma de bani economisita pana acum, chiar daca este vorba despre o suma foarte mica. Dupa aceea, scrie urmatoarele intrebari in jurnal si raspunde la fiecare dintre ele:

1 Care sunt cele doua senzatii principale pe care le ai cand te uiti la acea suma?

2 Care este principalul lucru pe care ti-l spui in gand cand te uiti la acel numar?

3 Cand te gandesti la suma economisita, ea iti aminteste de ceva care s-a intamplat in trecut si care era legat de o mare pierdere, de o dezamagire sau de senzatia ca iti pierzi siguranta?

4 Priveste numarul pe care l-ai scris si completeaza urmatoarea propozitie: Cand ma uit la aceasta suma ma simt…

Dupa ce raspunzi la toate intrebarile, vei simti cum devii mai maleabila fata de bani si, in plus, exercitiul iti va arata si unde sunt blocajeletale legate de ei, dupa care poti relua controlul constient asupra economiilor tale.

MITURI CARE TE INCURCA

1 BANII SUNT OCHII DRACULUI

Auzim deseori acest lucru, chiar din copilarie, si crestem dispretuind banii. Dar ce fac oamenii cu banii nu este vina banilor. Intentiile oamenilorsunt rele, nu banii in sine. Banii reprezinta un mijloc de schimb si este important sa ii folosesti. Gandeste-te la ei ca fiind neutri, ca fiind resurse pentru a face bine.

2 BANII TREBUIE CHELTUITI

Aceasta credinta vine din faptul ca nu intelegi ca pentru a crea abudenta trebuie sa economisesti. Inlocuieste-o cu credinta: “Banii pe care nu-i cheltuiesc ma fac bogat!”.

3 BANII NU SUNT PREA IMPORTANTI

Asta inseamna ca nu iei in serios banii, ei nu sunt o prioritate pentru tine. Ar fi bine sa-i tratezi cu respect si atunci ei te vor respecta. Inlocuieste credinta nr.3 cu: “Banii sunt una din prioritatile mele in viata”.

4 FAMILIA MEA N-A FOST BOGATA NICIODATA

Trecutul nu este egal cu viitorul. Esti o persoana independenta si ceea ce sunt sau fac altii nu are putere asupra ta. Asuma-ti urmatoarea credinta: “Imi pot crea independenta financiara invatand si actionand”.

5 TREBUIE SA MUNCESTI DIN GREU PENTRU A FI BOGAT

Nu, nu devii bogat muncind din greu, devii bogat facand lucruri inteligente. Si totul incepe cu o atitudine corecta fata de bani. Gandeste-te cum poti crea o valoare reala si durabila pentru altii, apoi ofera acest lucru la un pret bun si corect. Adopta urmatoarea credinta: “Pentru a deveni bogat, ofer valoare reala pentru altii si cer un pret bun”.

Cel care crede ca banii rezolva orice problema poate fi banuit de faptul ca rezolva orice problema pentru bani. (Benjamin Franklin

About admin

Check Also

Pentru majoritatea proaspetelor mamici, intrebarea vesnica este cum sa faca copilul sa doarma cat mai mult noaptea. Aflati ca cei mai destepti copii se trezesc toata noaptea, spun expertii

Pentru unele, acest lucru reprezinta o misiune imposibila, mai ales in primele zile, saptamani sau …